A je to tu! První narozeniny našeho syna Kryštůfka. Nemůžu uvěřit, jak rychle to uteklo. Když se podívám na fotky, když jsme ještě byli v porodnice, připadá mi to jako včera. Tento rok byl pro nás velkou změnou a mnohé jsme se sami naučili. Ale nejvíce se toho naučil Kryštůfek. Přes otočení na bříško, plazení, lezení po čtyřech, stavění se, chození podél nábytku a nakonec chodit všude možně. Říkání prvních slůvek. Jsou to nezapomenutelné zážitky. A i proto jsem chtěla první oslavu udělat již parádní, i když si jí pamatovat nebude, ale vzpomínky nám zůstaly na fotkách a videích.
Abych ještě upřesnila. Rozhodla jsem se, dělat svému synovi originální fotodeníčky za každý uplynulý rok. Nebo přesněji, scrapbook for boy. Až dovrší 18 let, všech 18 jich dostane k narozeninám. Každý rok budu volit takové téma na věc, kterou měl během roka rád. Pro první rok jsem zvolila já a to ME TO YOU. Přišlo mi to roztomilé, jelikož miminka roztomilá jsou.
Fotodeníček se bude skládat z několika textových stránek, jako první Vánoce, první prázdniny, první zoubek, první krůčky, takový ty klasický věci co najdete v každém albu a deníčku pro děti. A zbytek se bude skládat z fotek během toho roku. Každým rokem budu měnit textové stránky, vzhledem k jeho věku a událostem. A neočekávám, že si k tomu hned v 18-ti sedne a bude si číst. Ale doufám, že až jednou sám bude čekat se svou manželkou miminko, rád se k těmto fotodeníčkům vrátí a prolistuje se těmito stránkami, aby věděl, co jsme prožívali my jako rodiče a co podobného ho asi čeká.
No..snad to neskončí v koši :D
Každopádně, jak jsem říkala, první rok byl na téma ME TO YOU, proto jsem k tomu musela přizpůsobit i narozeninovou oslavu a dort. :)
Tohle téma se vyznačuje světle modrou a šedou barvu.
Zde se můžete podívat, jakou výzdobu jsem zvolila a co jsem vymyslela.
Tady je narozeninový dort s foto postupem.
Nejdříve si udělejte krémy, (já je tentokrát koupila, abych měla dostatek času na zbytek) aby pořádně ztuhly. Já dala místo potahovací hmoty krém, jelikož jsem potřebovala udělat srst na medvěda. Do tohoto krému jsem dala gelové barvivo a ztužovače, aby srst pak držela a neroztékala se.
Po krému přišly na řadu korpusy:
Korpus:
Ingredience
počet vajec podle požadované velikosti dortu, na každé vejce 40 g cukru krupice, 1 lžíci oleje, 40 g hladké mouky
Postup
Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Po jednom zašleháme žloutky, pak po lžících olej a nakonec zlehka vmícháme mouku. Těsto nalijeme do formy s vymazaným a vysypaným dnem. Upečeme ve středně vyhřáté troubě, délka pečení závisí na velikosti a tvaru korpusu. Chceme-li korpus hnědý, 20-30 g mouky nahradíme prosátým kakaovým práškem a do vaječné pěny vmícháme mouku smíchanou s kakaem. V případě ořechového korpusu nahradíme polovinu mouky mletými ořechy.
Než nám vychladnou korpusy, nakrájíme si ovoce.
Když máme vychladlé korpusy, začneme pak korpusy dávat na sebe. Jednotlivé korpusy mezi sebou potíráme krémem a můžeme přidat ovoce.
Doporučuji dělat tlustší korpusy a dávat méně krému a ovoce, aby nam korpusy neklouzaly. Pomocí špejlí přichytíme korpusy k sobě. Já dala asi tak 10 špejlí, jelikož jsem udělala tenčí korpusy.
Když máme všechny korpusy poskládáné, dort dáme do lednice a připravíme si punčovinu.
Já si raději upekla korpus navíc a vyplatilo se to. Takže korpus (upečený navíc a odřezky, či zbylý) rozmělníme, přidáme zbytky krému, marméladu či klidně trošku rumu (já nedávala) a vypracujeme těsto. Trošku lepkavější, aby se lépe přichytil k dortu.
Pak punčovinou dotvarujeme dort do podobizny, jakou chceme. V mém případě medvídek ME TO YOU.
Pak necháme chvíli uležet v lednici a pak celý dort potřeme krémem (nejlépe v té barvě, v které budete dělat srst). Opět necháme uležet. Mezitím je dobré si připravit z potahovací hmoty (já jsem si jí různě obarvila gelovými barvami) a uděláme z nich potřebné věci (našivky, ouška, čumáček s pusinkou, oči).
Když máme hotovo, vrátíme se opět k dortu a na dort přiděláme věci, které jsme si vytvořily z potahovací hmoty. Pak začneme dělat srst (buď pomocí různých nástavců, nebo přes trezírovací špičku na srst).
A pak je hotovo. Tak si nechte chutnat.
Jinak doporučuji obchůdek Dortisimo, který se specializuje na cukrářské potřeby a mně osobně tam i velice dobře poradili. :)